معرفی قلعه بابک در آذربایجان شرقی
- موقعیت :استان آذربايجان شرقي -شهر کلیبر
- فاصله تا مرکز استان آذربايجان شرقي: 108 کیلومتر و 867 متر
اسم قلعه بابک حتما به گوش تان خورده است. این قلعه با شکوه به بلندای 2300 تا 2700 متر بالاتر از سطح دریا یکی از جاذبه های گردشگری آذربایجان شرقی است که در 13 کیلومتری شهرستان کلیبر و در ارتفاعات غربی شعبه ای از رود بزرگ قره سو قرار گرفته و حدود سه ساعت با تبریز فاصله دارد. برای آشنایی بیشتر با این قلعه با تفریح یاب همراه شوید. شهرستان کلیبر به واسطه وجود جنگل های زیبا و سرسبز ارسباران و قرار گرفتن در دامنه کوه شهری بسیار زیباست اما گل سرسبد این زیبایی های بی بدیل قلعه بابک است. برای رسیدن به این قلعه باید سخت های زیادی را تحمل کنید اما قطعا زمانی که به آن برسید شاهد مناظر منحصر به فردی خواهید بود و از اینکه دیر به این منظقه سفر کرده اید پشیمان خواهید شد. نام این قلعه از نام بابک خرمدین گرفته شده است. قلعه جمهور و بذ نیز از اسامی دیگر آن می باشد. قلعه شگفت انگیز بابک به دلیل ارتفاعی که داشته در موقعیت استراتژیکی قرار می گیرد و تبدیل به دژی مستحکم و دست نیافتنی برای بابک و یاران خرم دینانیش می شود.
بابک خرمدین کیست؟
بابک خرمدین از سرداران غیور اهل آذربایچان بود که به مدت بیست و دو سال رهبری سرخ جامگان را به عهد گرفت و در برابر ظلم خلفای عباسی ایستادگی و مبارزه کرد. آوازه ی رشادت های بابک در قالب افسانه های جادویی و سحرآمیز در سراسر دنیا کسترش یافت اما بابک نیز چون بسیاری از دلیران ایرانی به دلیل خیات اطرافیانش فرجامی خوش نداشت. بابک در اوج مردانگی جان خود را فدای شرافت و بزرگی ایران کرد. شاید او همان منصور حلاج زمان خود بوده است!
تاریخچه قلعه بابک
همانطور که گفته شد این بنا یک دژ دفاعی بوده است و با توجه به سبک معماری و مصالح به کار رفته در آن در زمان حکومت اشکانیان و بخصوص ساسانیان ساخته شده است. این دژ قبل از بابک و یارانش محل استقرار جاویدان بوده که بر علیه اعراب متجاوز مبارزه می کرده است. بابک بعد از استقرار در این قلعه دست به مرمت بخش هایی از این قلعه زده و حتی قسمت هایی نیز به آن افزوده است. با گذشت 1200 سال از این اتفاق هنوز هم می توان شاهد استحکام و صلابت این قلعه شد.
مسیر دسترسی به قلعه
برای رسیدن به این قلعه باشگوه باید از گردنه و گذرگاه های بسیار خطرناکی عبور کرد. برای ورود به داخل قلعه معبری 200 متری به شکل یک دالان وجود دارد که از سنگ های طبیعی شکل گرفته و تنها گنجایش یک نفر را دارد. بعد از گذر از این معبر، ابهت و عظمت وصف ناپذیر این قلعه شما را به شگفتی وا خواهد داشت.
از کوهستان ها به هیچ وجه امکان ورود به قلعه وجود ندارد و تنها ورودی آن دروازه اصلی است. برای رسیدن به دژ اصلی یک مسیر صد متری صعود از ارتفاع دارد. این مسیر خوف انگیز از یک سمت مشرف به دره ای با جنگل هایی با عمق 400 متر می باشد. مقر سربازان دیده بان این قلعه به گونه ای است که قادر بوده اند از کیلومترها کوچکترین جنبده ای را که قصد نزدیک شدن به دژ داشته را رویت کنند. اطراف تالار اصلی این قلعه سه طبقه را هفت اتاق احاطه کرده است. همه این اتاق ها به تالار مرکزی راه دارند. محوطه داخلی آب انبارهای تعبیه شده برای این قلعه به کمک نوعی ساروج غیر قابل نفوذ ساخته شده تا در زمستان با ذخیره برف، آب مورد نیاز خود را برای تابستان و در محاصره ها تامین کند. سفالینه های منقوش و سکه های مسی یافت شده در این قلعه مربوط به قرون ششم و هفتم هجری می شود که مربوط به دوران حکومت اتابکان آذربایجان و هزار سیبان هستند.
تفریح یاب دیدن مکان هایی دیگر در آذربایجان شرقی را به شما پیشنهاد می کند: