معبد مهر مراغه، حکایت معبدی به وسعت قرن ها
این معبد پر رمز و راز همانطور که گفته شد مربوط به آیین مهرپرستی است و در طول تاریخ دچار دگرگونی های بسیاری شده و تغییر کاربری نیز داشته است. بنا به گواهی تاریخ این معبد در برهه ای از زمان محل اجتماع صوفیان بوده و به عنوان خانقاه استفاده می شده، پیروان شیخ صفی الدین اردبیلی به دلیل مسلکی که داشتند مورد طعن مردم بودند، از اینرو همیشه به دور از مردم زندگی می کردند؛ معبد مهر مراغه از جمله مکان های اجتماع آنها بوده است. کتیبه های حجاری شده توسط صوفیان در این معبد مربوط به قرن هشتم هجری می باشد.
معبد مهر مراغه در سطح زیر زمین قرار دارد و در یک قطعه سنگ بسیار بزرگ از جنس شیست حفاری شده است. گورستانی در قسمت فوقانی این معبد قرار دارد که بنا به شواهد موجود و تایید باستان شناسان مربوط به عصر آهن است. مجسمه های قوچ سنگی موجود در این گورستان مربوط به قوم قره قویونلو می شود. یکی از سنگ قبرها کتیبه ای با خطی شکسته و منحصر به فرد دارد که نمی توان آن را با هیچ دوره ای از تاریخ و خطوط اسلامی تطبیق داد. در این کتیبه شاهد نقش شمشیر، سپر و تیروکمان هستیم. باستان شناسان این کتیبه را مربوط به سال 1069 هجری می دانند.
معماری این معبد برخلاف معماری دوره هخامنشیان است که به شکل سطوح مسطح و بدون خطوط منحی بنا می شدند. معبد مهر با توچه به اینکه بنای آن دارای عناصر خمیده است و پیشرفت هایی که در مصالح به کار برده در پوشش طاق های آن دیده می شود، مربوط به دوره اشکانیان می باشد.
این معبد تنها یک ورودی شیب دار به شکل یک راهرو پهن دارد. در زمان ایلخانیان پله هایی برای ورود به آن افزوده شده است که با عبور از آنها به تالار مرکزی معبد خواهیم رسید. این معبد با ساختار پیچیده و عجیبی که دارد هر بیننده را متحیر می کند با قدم زدن در راهروهای آن می توانید قرن ها به عقب بازگردید و سیری در تاریخ پر رمز و راز داشته باشید.
بیشتر بدانیم:
روستای کندوان، زندگی در دل صخره ها
مردم مراغه و روستای ورجوی مراسم عزاداری عاشورای سیدالشهدا را هر ساله در این معبد برگزار می کنند.
تفریح یاب پیشنهاد می کند مقاله های زیر را بخوایند: