گذری بر جاده ابریشم و پیاده روی تربیت
پیاده رو تربیت که در تبریز به تربیت خیاوانی نیز معروف است، پیشینه ای تاریخی دارد که قدمت آن به زمان احداث راه ابریشم بر می گردد. این خیابان از طرف شهرداری تبریز امروزه به پیاده رو تبدیل شده است و به سمت خیابان امام خمینی به فردوسی و محوطه بازار تبریز ممتد می شود.
پیاده رو تربیت که امروزه مقر آن در مرکز شهر تبریز واقع است، در سال 1308 توسط شهردار وقت آن زمان به اسم محمد علی خان تربیت ساخته شد و به همین نام هم شهرت گرفت. اما قبل از احداث خیابان تربیت آن یکی از شاخه های اصلی جاده ابریشم به حساب می آمد.
ویژگی های تاریخی و کنونی خیابان تربیت در شهر تبریز
خیابان تربیت به دلیل موقعیت جغرافیایی و قدمت تاریخی که دارد بسیاری از بناها و مکان ها را در خود جای داده و از اصلی ترین خیابان های شهر تبریز می باشد. از جمله این مکان ها می توان به بازارچه شیشه گرخانه و مسجد قدیمی شعبان اشاره کرد. مسجد قدیمی شعبان به دلیل اقامه نمازی که آیت اله طباطبایی در آنجا خواند از اهمیت زیادی برخوردار است.
همچنین خانه شاهزاده ضیاالدوله امان اله میرزا که در زمان اشغال روس ها در سال 1209در منزل خود دست به خودکشی زد، در این خیابان قرار داشت که بعدها تبدیل به پاساژ شیخ صفی شد.
از دیگر بناهای تاریخی که در عصر جدید از طرف شهرداری تبریز دستخوش تغییراتی اساسی گردید، محل سرای حاج رسول می باشد که امروزه به بازار و پارک مولانا تغییر کرده است.
خیابان های اطراف تربیت خیابان ارتش شمالی، میدان شهدا و بازار چه کره نی خانه بوده که از طریق این پیاده رو می توان به آنها دسترسی داشت. همینطور کوچه هایی که در این خیابان قرار دارند، کوچه قدیمی انجمن، کرباسی و کوچه پناهی می باشد.
سبک این خیابان در قدیم با هدفی نظم گونه ساخته شده است. به طوریکه در قدیم این خیابان محل عبور و مرور مردم از محله های نوبر، مقصودیه و چرانداب بود، و راههای راه الله بیگ تا دوره دربندی و بازارچه خیابان و مقر عالی قاپو را به هم ارتباط می داد. بنابراین می توان گفت که دو الگوی تعیین شده که یکی مسیر گذرهای موجود و نیز دسترسی به مراکز مهم شهر از اهداف اصلی احداث این خیابان در قدیم بوده است.
بیشتر بدانیم:
معبد مهر مراغه،حکایت معبدی به وسعت قرن ها
نمای کنونی خیابان تربیت
به دلیل آنکه خیابان تربیت بنایی تاریخی و قدیمی به خود دارد، بنابراین شهرداری برای حفظ اصالت هر چه بیشتر این خیابان با استفاده از مجسمه هایی که نمادی از مشاغل سنتی نظیر بستنی فروشی، فرش فروشی، کفاشی و این قبیل شغل ها هستند اقدام به ساخت و زیباسازی آن نموده است.
تفریح یاب خواندن مقالات زیر را به شما پیشنهاد می کند:
قدیمی ترین شهرهای دنیا را بشناسید
پنج شهری که به عنوان گران قیمت ترین شهر های دنیا شناخته شدند!