بزرگ ترین کاروانسرای شمال غرب کشور کجاست؟
کاروانسرا که برگرفته از زبان پهلوی است از دو واژه کاروان به معنای تعدادی مسافر و سرا به معنای مکان و خانه تشکیل شده است.به طور کلی می توان گفت که کاروانسراها جایی هستند که مسافران را در خود جای می دهند. این ساختمان ها که اغلب پلاني مربع و مستطیل شکل دارند از بزرگ ترین نوع بناهای اسلامی می باشند. ساختمان کاروان سراها معماری بسیار ساده ای دارد ورودی این بناها بسیار بزرگ و بلند تعبیه می شود تا ورود چهارپایان نیز به سهولت انجام شود.کاروانسرای شاه عباسی پیام مرند یکی از بزرگ ترین کاروان سراهای کشور در شمال غرب کشور است و از جاذبه های گردشگری آذربایجان شرقی محسوب می شود. برای آشنایی با این ساختمان تاریخی با تفریح یاب همراه شوید.
کاروانسرای شاه عباسی پیام مرند
کاروانسرای شاه عباسی پیام مرند در روستای پیام شهرستان مرند قرار دارد. این کاروان سرا یکی بزرگترین کاروان سراهای واقع در جاده ابریشم می باشد که در زمان مغولان و حکومت صفویان بنا شده است. موقعیت قرارگیری این کاروانسرا چون گذشته ها که در شاه راه جاده ابریشم بود، اکنون نیز بسیار حائز اهمیت می باشد چون در جاده ترانزیت بازرگان قرار دارد. به همین جهت یکی از مهم ترین ابنیه تاریخی و گردشگری کشور است. امروز با تبدیل کردن این کاروانسرا به مرکز تفریحی سنتی تمام عیار و تامین کلیه امکانات رفاهی با مرمت و بازسازی، این بنای ارزشمند بسيار قابل توجه گردشگران قرار گرفته است.
کاروان سرای شاه عباسی پیام مرند برخلاف سایر کاروانسراهای کوهستانی دارای حیاط مرکزی وسیعی می باشد که از نمونه کاروانسراهای چهار ايواني است و این سبک معماری به دلیل موقعیت مکانی آن است زیرا در زمان رونق آن مبادلات وسیع کالا در آنجا صورت می گرفته است.
این کاروانسرا به جهت قرار گرفتن در مسیر بازرگان به اروپا، امروزه نیز می تواند به عنوان استراحت گاه مورد استفاده مسافران و گردشگران ایرانی و خارجی که در این مسیر تردد می کنند، قرار بگیرد و این حاکی از موقعیت سوق الجیشی و مهم این کاروان سرا است. به همین جهت در سال 1378 کاروان سرا به همت سازمان میراث فرهنگی با حفظ کالبد اصلی و با طرح معماری سنتی با ایجاد امکانات رفاهی مورد مرمت و بازسازی قرار گفت.
کاروانسرای پیام دارای سردری بلند و رفيع است که ورود و خروج چهارپایان با بارشان را تسهیل می کرده، گنبد خانه، حیاط مرکزی بزرگ هشتی شکل، ایوان و اتاق های فراوان مشرف به حیاط برای اقامت راحت کاروانیان را دارا بوده است که البته اکنون نیز با همان ابهت و زيبايي پابرجا هستند.
بدنه ی تمام آجری با طاق ها و ایوان های بلند با برج های دوار در چهار گوشه آن نمادی ازهنر معماری اصیل و مستحکم ایرانی در عصر صفویان است و پتانسیل بالایی در جذب گردشگران داخلی و خارجی دارد. بخصوص که این بنای ارزشمند در یک منطقه بسیار خوش آب و هوا قرار دارد. دشت ها و کوه های روستای یام در بهار پیراهنی سرخ و زيبا از گل های شقایق بر تن می کند، تابستان های این منطقه بسیار خنک و از بهترین مناطق ییلاقی آذربایجان شرقي است وپیست اسکی یام در دامنه هاي کوه ميشو و در همسایگی این کاروانسرا نیزاز دیگر مزیت های گردشگری آن است. و از آنجایی که در جاده پر تردد تبریز به جلفا قرار دارد در فصول بهار و تابستان گردشگران و مسافران زیادی از اینجا بازدید می کنند.
بازدید از این کاروانسرا همه روزه از ساعت ده صبح تا 18 بدون پرداخت ورودی امکان پذیر است. در بازسازی های اخیر اتاق هایی برای استراحت گردشگران در هر دو طبقه این بنا در نظر گرفته شده است. همچنین یک چای خانه دنج و سنتی نیز در محوطه کاروان سرا تعبیه شده است. با این اوصاف در سفر به آذربایجان شرقی بازدید از این کاروان سرا می بایستی در اولویت قرار بگیرد.
سایت تفریح یاب خواندن مقالات زیر را به شما پیشنهاد می کند: