خطرات سفر در بیابان
سفر کردن یکی از راههای گریز از زندگی پرمشغله امروزی است، سفر به بیابانها و تماشای آسمان پرستاره کویر منجر به آرامش و کاهش استرسهای روزمره میشود. رعایت نکاتی در سفر به نقاط بیابانی باعث جلوگیری از خسارات مالی و جانی و لذت بردن از زیبایی و آرامش طبیعت میشود. ما در این مقاله سعی داریم تا شما را با مفهوم بیابان آشنا کنیم و نکات کلیدی و مهم سفر به نقاط بیابانی و کویری را شرح دهیم.
- چه مناطقی را بیابانی و کویری می نامند؟
مناطق و سرزمین های گسترده، خشک و بسیار کم بارانی را که از پوشش گیاهی نا چیزی برخوردار هستند، بیابان می نامند. از جمله بارزترین ویژگی ها و مشخصه هایی بیابان، می بایست به رطوبت کم، بارش اندک باران سالیانه، اختلاف دمای شدید میان روز و شب، تقریباً بدون پوشش گیاهی و همچنین موجودات زنده بسیار کم، اشاره کرد. در فارسی به چنین مناطقی برهوت نیز می گویند.
- نکات سفر به نقاط بیابانی و کویری
در هنگام سفر به مناطق بیابانی، باید موارد مهم و حیاتی از قبیل آب، غذا، میزان پیادهروی و استراحت، مقابله با حیوانات، به همراه داشتن تجهیزات لازم و … را رعایت کرد. در ادامه از قبیل نکاتی را که باید در سفر بیابانی رعایت کرد، می پردازیم.
- موارد اولیه امنیت در بیابان
بهتر است قبل از انجام هر کاری، برای سفر به چنین نقاطی برنامه ریزی کرده و بهترین زمان ممکن را انتخاب کنید. پس از مشخص شدن زمان سفر؛ می بایست لوازمی نظیر عینک ضد آفتاب، کلاه لبه دار، پیراهن آستین دار، شلوار مخصوص و بلند، لباس هایی با رنگ روشن، کفش سبک با کیفیت و مناسب آماده شوند. بیابانها به دلیل برخورداری از تابش مداوم و شدید خورشید، آلودگی چندانی ندارند و شما برای سفر تنها به روغن ضد ترک پوست و لب و همچنین کرم ضد آفتاب نیاز خواهید داشت و باید استفاده از این مواد و روغنها را در طول سفر به طور مداوم ادامه دهید.
- تجهیزات ضروری امنیت در سفر به بیابان
اولین و خطرناک ترین دشمن شما در سفر به نقاط بیابانی، حمل وزن زیاد و اضافی است. در ابتدا وسایل مورد نیاز و حیاتی نظیر آینه فلزی کوچک (به منظور علامتدهی)، سوت، چاقوی جیبی، فویل آلومینیومی، قطب نمای مغناطیسی، سنگ چخماق، قمقمه یک لیتری، نقشه، کبریت ضد آب و مواردی از این دست را بر حسب نیاز مرتب کنید. همچنین از جمله لوازم اضافی که در صورت تمایل میتوانید به همراه داشته باشید باید به باند کمک های اولیه، قرص ید یا کلر، فنجان، نخ دندان اشاره کرد. برای مواقع لزوم نیز بهتر است یک کیت مخصوص مارگزیدگی، نخ پینه دوزی، صابون کوچک، اره چوب و کتابچه راهنمای نجات را به همراه داشت.
- آب در سفر به بیابان
بدن انسان به طور روزانه حدود چهار لیتر آب نیاز دارد، از این رو شما باید به طور مداوم و قبل از تشنه شدن، میزان معینی آب بنوشید. در آوردن لباس، سیگار کشیدن، نشستن روی سطح زمین و پرتاب آب دهان از جمله مواردی هستند که باعث تبخیر و از دست دادن سریع آب بدن میشوند. در صورت تمام شدن آب قمقمه، میتوانید خود را از طریق راه هایی نظیر دنبال کردن رد پرواز و صدای پرندگان، رد پای انسانها و حیوانات به مکانی که در آن آب وجود دارد برسانید. پس از یافتن آب، حتماً آن را بجوشانید یا با استفاده از قرصهای کلر، ید و حتی مایع سفید کننده خانگی، ضد عفونی کنید.
- غذا در سفر به بیابان
در سفر به نقاط بیابانی باید غذاهای سبک و خشک را استفاده کرد. مواردی نظیر شیرینی خشک، نان خشک، کنسرو تن ماهی، کنسرو مرغ، ژامبون، سوسیس، میوه خشک، آجیل، مکملهای غذایی و … که در کوله پشتی لِه و خُرد نمی شوند، برای این امر مناسب هستند. همچنین از آنجایی که ممکن است جیره غذایی تان در طول سفر به اتمام برسد، می بایست درباره گیاهان خوردنی که در مناطق بیابانی رشد میکنند، اطلاعات لازم را کسب کنید تا در صورت لزوم آن ها را مورد استفاده قرار دهید. برخي از گياهان در مناطق خاصي مي روينددو از طريق نوع گياه ميتوان نوع آب (شور ، تلخ ، شيرين و... ) در آن منطقه را تشخيص داد. ريشه بعضي گياهان بسيار پرآب است که در هنگام نياز و با روش هاي خاص ميتوان از آن استفاده کرد. آتش چوب بعضي از گياهان بسيار پرحرارت و عالي است. بعضي گياهان برخلاف ظاهر زيبايشان سمي هستند.
- مکان استراحت در بیابان
در نقاط بیابانی از استراحت در مکان هایی نظیر غارها، اطراف آب، زیر درختان و ارتفاعات بلند بپرهیزید. بهترین مکان برای استراحت، گودال های اطراف درختان است و در صورتی که مجبور به استراحت در مکان های باز شدید، می بایست برای نشستن از فوم مخصوص استفاده کنید و حتماً از نشستن بر روی سطح زمین بدون فوم بپرهیزید. عوض کردن جوراب و در آوردن کفش از جمله مواردی هستند که شما را در رفع سریع خستگی یاری میدهند.
- مقابله با حیوانات در بیابان
برای جلوگیری از آسیب های ناشی از حیوانات بیابانی، در هنگام شب و خوابیدن تمام بدن خود را به خوبی بپوشانید. در طول روز و در مواجهه با حیوانات سمی از تحریک آن ها بپرهیزید و در زمان حرکت به محل قرار دادن گام های خود دقت کنید. اگر توسط جانوران سمی، دچار گزیدگی شُدید در اسرع وقت محل گزیده شده را برش دهید و نیش را از آن محل خارج سازید. در ضمن از مکیدن زهر ناشی از گزش مار تا جای ممکن خود داری کنید.
- گم شدن در بیابان
اگر در حین سفر مسیر خود را گم کردید، ضمن حفظ آرامش، ابتدا به بررسی اطراف بپردازید و سپس در یک مکان، ثابت بمانید و از طریق روشهای استاندارد و بینالمللی مانند SOS، X و HELP از دیگران یا هلیکوپتر و هواپیما هایی که از آن منطقه عبور می کنند درخواست کمک کنید. در برخی مواقع، دنبال کردن رد پای خودتان باعث میشود تا به یک نقطه آشنا برسید و از آنجا به مسیر خود ادامه دهید. از جمله دیگر راههای درخواست کمک؛ روشن کردن آتش و مواد دودزا در طول روز و همچنین استفاده از مواد تولید کننده نور مثل مُنَوَر در طول شب است.
در آخر هیچگاه به تنهایی و با یک خودرو به بیابان و کویر سفر نکنید، حتماً بصورت گروهی , با چند خودروی مناسب (آفرود) به این مکان ها بروید. به همراه داشتن بيل و تخته هاي چوب براي بيرون کشيدن ماشين از باتلاق ، مفيد است.
سایت تفریح یاب مطالعه مقاله های زیر را به شما پیشنهاد می کند.
- برچسب ها:
- بیابان
- بیابان گردی
- سفر به بیابان
- خطرات بیابان