غذاهای بومی کردستان
بعضی از افراد به دلیل عادت های ذائقه ای خاص خود، نمی توانند غذاهای محلی استان و اقوام دیگر را امتحان کنند. اما از نظر پزشکان تغذیه بهتر است لیست غذایی متنوعی داشته باشیم تا رژیم غذایی متفاوتی را امتحان کنیم. سایت تفریح یاب در زمینه غذاهای محلی کردستان مقاله ای در اختیار شما عزیزان قرار داده است. برای اطلاعات بیشتر با ما همراه باشید.
گاهی به دلیل ذائقه ی خاص افراد، در سفرهای خانوادگی به غذاهای محلی توجه کمتری می شود. در غذاهای سنتی هریک از استان ها یا اقوام باتوجه به ساختار ظاهری، نوع ادویه جات و حتی زمان پخت می توان به اطلاعات فرهنگی از آن خطه دست یافت. کردستان از استان های غربی کشور است؛ که به دلیل شرایط کوهستانی، فرهنگ غذایی خاص خود را دارند.
در ادامه با سفر در میان غذاهای سنتی این استان و گشت و گذار خوشمزه در میان آن ها، تعدادی از غذاهای محلی استان کردستان را به مختصر شرح می دهیم.
به دلیل قرار گرفتن کردستان در منطقه ی کوهستانی، گرایش آن ها در استفاده از سبزیجات کوهستانی معطر در غذاهایشان بسیار زیاد است. همچنین استفاده از گیاهان طبیعی مانند قارچ، کرفس، کنگر، ریواس، خوژه و ... به هر دو صورت تازه و خشک به دلیل زندگی مبتنی بر دامداری، زراعت، باغ دارى و زنبورداری، به وفور دیده می شود. استفاده از لبنیات بیشتر در میان عشایر کوچ نشین رواج دارد. این فرآورده ها شامل: پنیر، ماست، زازى (دوغ جوشانده)، لور (شیر جوشانده و بریده)، سهرتو (خانه و سرشیر) و کشک می باشد.
- معرفی غذاهای سنتی
- قایرمه
این غذا در کردستان به همراه کته یا نان سرو می شود. از مواد اولیه مورد نیاز برای پخت این غذا می توان به کنگر یا کرفس، آرد، زیره، بکینگ پودر، تخم مرغ، آب یا شیر، کره ، زعفران دم کرده و روغن اشاره کرد. به این دلیل که کنگر یکی از گیاه های فصلی می باشد؛ معمولاً بعد از فروردین ماه کمتر می توان آن را تهیه کرد، به همین دلیل کرفس را در فصول دیگر جایگزین آن میکنند. کنگر دارای فواید بسیار زیادی می باشد که این فواید شامل: ضدعفونی کننده، اشتها آور، هضمکننده همچنین باعث تقویت دستگاه گوارش نیز می باشد.
- خورشت ریواس
خورشت ریواس از غذاهای ترش مزه استان کرمانشه می باشد. این غذا به دلیل وجود گیاه ریواس در کردستان، از غذاهای شاخص این خطه به شمار می آید. از مواد اولیه تهیه این غذا می توان به ریواس، گوشت گوسفندی، پیاز، مقدار کمی نعناع و ادویه ( فلفل قرمز، نمک و زردچوبه) اشاره کرد. وجود ویتامین A برای تقویت بینایی، همچنین برای رفع بیخوابی، سستی و بیحالی بدن، طبخ این غذا بسیار مفید است. برای استفاده از ریواس به هر صورتی، با ابتدا پوست آن را گرفت.
- آش عدس بلغور
نیسک و ساوار نام های دیگر این آش هستند. از مواد اولیه این آش خوشمزه می توان به عدس، بلغور گندم، پیاز، سیب زمینی و ادویه ( فلفل قرمز، نمک و زردچوبه) اشاره کرد.
- آش دانه کولانه
هنگام رویش اولین دندان کودکان، آش دانه کولانه پخته و در بین افراد فامیل به همین مناسبت پخش می گردد. البته این آش بصورت مصرف روزانه نیز به کار برده می شود. از مواد اولیه این آش می توان به گندم، عدس، لوبیا، نخود، مرزهی خشک، پیاز، قلم گوسفندی و ادویه ( فلفل قرمز، نمک و زردچوبه) اشاره کرد. قلقلی های گوشت چرخ کرده می تواند جایگزین مناسبی به جای قلم گوسفندی باشد.
- آش دوغ کردی
آش دوغ تا حدودی غذای محلی تمام شهرهای ایران می باشد؛ اما در هر شهری نوع طبخ و مزه ی متفاوتی دارد. تهیه این آش در کردستان با مواد اولیه سبزی آش (گشنیز، تره، نعنا)، نخود پخته، برنج نیم دانه، دوغ، ماست چکیده، تخم مرغ می باشد.
- آش پرپوله
مواد تشکیل دهده این آش عدس، پیاز، رشتهی آش، مرزه و ادویه (فلفل، نمک، زرد چوبه) می باشد. برای اینکه رشته نرم نشود باید آن را در مرحله ی آخر اضافه کرد. این غذا مخصوص فسل سرما می باشد.
- آش هالاو
نامدیگراین غذا آبگوشت غوره نیزمی باشد و ازغذاهای استان کردستان به ویژه شهرسنندج است؛ معمولا درفصل سرماطبخ می شود. برای طبخ آن گوشت رابا نخود می کوبند و کناربادمجان مصرف می کنند. مواد اولیه تشکیل دهده آن نخود، برنج، گوشت ماهیچه، چغندر، پیاز، برگ چغندر، آبغوره وزعفران می باشد.
- آش سه نگه سیر
از غذاهایی که در کردستان به وفور طبخ می شود، آش سه نگه سیر می باشد. از مواد اولیه این غذا می توان به گوشت مرغ یا بوقلمون، برنج، عدس، کشک پاستوریزه، زرد چوبه، فلفل سیاه و قرمز، پیازداغ و نعنا داغ اشاره کرد.
- برونشین
این غذا از ترکیب لپه، روغن، پیاز، سرکه، زرد آلو، بلغور و ادویه (فلفل ، نمک، زرد چوبه ) تهیه میشود. به دلیل وجود سرکه و زرد آلو این غذا دارای طعم ترشی می باشد. برونشین از غذاهای محبوب و مورد علاقه کورد ها می باشد.
- که لانه
که لانه از غذا های ساده و مورد علاقه کورد ها می باشد که در فصل بهار بر سر سفره آن ها قرار می گیرد. مواد اولیه این غذا شامل پیرچک یا پیازچه، آرد، روغن حیوانی یا کره، آرد، آب و نمک می باشد. در هنگام طبخ این غذا آن را با روغن حیوانی و یا کره چرب می نمایند.
- شلکینه
شلکینه یه نوع نان محلی مخصوص مهمانی ها و اغلب در فصل بهار می باشد که آن را از وسیله این به نام ساج تهیه می کنند. مواد اولیه لازم برای تهیه این نان آرد، شیر، تخم مرغ، بیکینگ پودر و نمک می باشد.
و در آخر سایت تفریح یاب به شما سفر به این خطه زیبای کشورمان و نوش جان کردن از غذاهای محلی آنان را توصیه می کند.
سایت تفریح یاب مطالعه مقاله های زیر را به شما پیشنهاد می کند.
چه غذاهایی در سفر مناسب نیستند؟
- برچسب ها:
- کردستان
- غذا کردستان
- غذای بومی
- غذای محلی
- غذای کردستان