کسب و کارهای کوچک خانگی گردشگری
در کشور عزیزمان ایران و در جای جای آن بخاطر داشتن اقلیم ها و شرایط محیطی مختلف مردمان این مناطق هریک دارای فرهنگ، آداب و رسوم، شغل و صنایع دستی مخصوص به خود هستند. امروزه صنایع دستی هر استان و هر منطقه بعنوان ابزاری برای کسب درآمد بشمار می رود که در واقع بعنوان منبعی مهم برای گذراندن زندگی آنهاست. زنان هر استان معمولا نقش مهمی در تولید این محصولات و از جمله صانایع دستی دارند. گاهی اوقات میزان تولید آنها به صورت انبوه است که به شهر های دیگر و حتی کشورهای خارجی صادر می شوند و گاهی درمقیاس کوچک و فقط گردشگرانی که به آن منطقه سفر کرده اند فرصت خرید آن محصولات را پیدا میکنند در این مقاله سعی برآن شده است تا به توضیح برخی ازاین کسب و کارهای کوچک خانگی پرداخت.
شهرستان محلات استان مرکزی همه ساله در اردیبهشت ماه شاهد سیل عظیمی از گردشگران است. یکی از کسب کارهای مردم این شهر تولید و پرورش انواع گل های خانگی و آپارتمانی است . بنابراین گردشگران هیچوقت دست خالی به خانه بازنمی گردند چرا که قیمت گل ها بسیارمناسب تراز بقیه جاهای دیگراست.
اگر تاکنون به قمصر و یا نیاسر رفته اید محال است که دست خالی برگشته باشید.اردیبهشت ماه این شهر ها معرکه است . مردم این شهرازاوایل اردیبهشت و تا اواسط خرداد به برداشت گل های باغ خود دست می زنند. و اکثر مردم این شهر حتی هر چند کوچک یک باغ گل های محمدی در حیاط خود دارند که در این موقع سال درب خانه های خود را به روی مسافران باز میگذارند و معمولا در کنار بازدید از باغ یک فروشگاه عرقیجات گوناگون و دمنوش های خوشبو دارند که شما را به خرید تشویق می کند چرا که معمولا عرقیجات جلوی چشم شما و به صورت خالص تهیه می شود.
خوشبختانه مردم این دو شهر چنان در کسب و کار خود موفق بوده اند که امروزه علاوه بر تامین عرقیجات کشور، بلکه به خارج از کشورهم صادر می کنند.
در شهرهای شمالی کشور به خاطر داشتن شرایط محیطی مساعد و آب کافی و خاک مرغوب، یکی از شغل های رایج آنها کشت برنج است بصورتی که حتی با داشتن قطعه زمینی کوچک می توان برنج تهیه کرد. تولید چای کشور، میوه های مختلف از جمله پرتقال، سیر، سبزی های معطرو بادام زمینی از دیگرتولیداتی است که در شمال رایج است و بعنوان منبعی برای درامد خانواده های شمالی است. حصیر بافی ، قالی بافی ،گلیم بافی و...که حاصل دست رنج زنان هنرمند شمالی است، صنایع دستی هستند که توجه گردشگران را به خود جلب می کنند. علاوه بر همه این ها زنان کدبانوی شمال دست پخت های خوبی دارند و اگر تاکنون به شمال رفته باشید دیده اید که خیلی از خانه ها محلی کوچک برای پخت انواع غذاهای خانگی خوشمزه و مخصوص خود هستند که با قیمت مناسب و خوش عطر خود گردشگران را به خرید ترغیب می کنند.
جلگه خوزستان بخاطر شرایط جغرافیایی، محلی برای کشت بهترین سبزیجات کشوراست بصورتی که حتما تاکنون اسم سبزی خوزستان به گوشتان رسیده است. مناطق عرب نشین خوزستان دارای نخلستان های زیادی است که منبعی برای کسب درآمد مردم آن از طریق فروش خرماست.پرورش گاومیش یکی دیگر از مشاغل مردان عرب است که از طریق محصولات لبنی و گوشت آن زندگی خود را می گذرانند که مردم ملاثانی خوزستان از شیر گاومیش بهترین بستنی کشور را تولید میکنند که توصیه می شود اگر به خوزستان سفر کردید بستنی ملاثانی را فراموش نکنید. صنایع دستی خوزستان گلیم ،موج، صنایع دستی چوبی، خراطی،عبا بافی و دیگرمحصولاتی است که زنان زحمت کش خوزستانی تولید می کنند. در شهردزفول بهترین تولیدات ظروف مسی را خواهید دید و همچنین علاوه بر آن ادویه ان هم معروف است بنابراین هروقت به دزفول سفر کردید ادویه آن را فراموش نکنید.
از دیر باز با شنیدن نام زنجان یاد چاقوی آن به ذهن خیلی از افراد می آید. مردان زنجانی هنر زیادی در تولید چاقوبصورت های مختلف، چارق که نوعی کفش سنتی است و ساخت وسایل نقره ای دارند و بعضی از هنرهایی که امروزه دراصفهان و تهران هستند مدیون مردان زنجانی است که زمان رضا خان به این شهرها سفر کرده و هنرهای خود را رواج داده اند. ملیله که شامل انواع سینی،قاشق، چنگال، گلدان، قاب عکس و ... قالی و گلیم از دیگر هنرهای دیگر این استان است که علاوه بر مردان، زنان هم در این حیطه نقش بسزایی دارند.
استان اصفهان به عنوان مهد هنر کشور معروف است و هنر دستی آن زبانزد خاص و عام است.معرق کاری، مینا کاری، خاتم کاری، نگارگری، قلم زنی، منبت کاری، ملیله سازی و قالی بافی از هنرهای بی بدیل این استان است. خیلی از مردان و زنان خوش ذوق اصفهانی از این هنرهای زیبا بعنوان منبعی برای درامد استفاده می کنند که با فروش آنها خستگی را از تن سازندگانش در می آورد.
در استان هایی که دامپروری در آنها رواج دارد اعم از استان لرستان، چهارمحال و بختیاری، کهکلویه و بویراحمد، تبریز،ارومیه، اردبیل، کرمان، همدان،خوزستان و ...عشایر و روستاییان بیشترین سهم را در تولید محصولات لبنی کشور دارند و خانواده ها درامد خود را ازاین طریق بدست ِمی آورند. علاوه بر آن از پوست این حیوانات و چرم آنها در تهیه پوشاک و کفش استفاده زیادی میشود بگونه ای که همدان و تبریز قطب چرم کشور هستند و تبریزی ها بهترین کفش و کیف های چرمی را تولید می کنند که تعداد انبوهی ازآنها را به خارج از کشور صادر میکنند که خواهان زیادی دارند.
خراسان رضوی قطب زعفران کشور است و زعفران این استان نه تنها در ایران بلکه در خاورمیانه و دنیا شهرت دارد و خانواده های خراسانی حتی با داشتن تکه زمینی کوچک به پرورش این گیاه خوشبو می پردازند. اگرچه مقدار محصولی که از یک تکه زمین کوچک حاصل می شود کم است اما بخاطر ارزش بالای آن منبع درآمد خیلی خوبی برای خانواده های خراسانی است. خاک این استان بسیار برای کشت زعفران مناسب است و شاید در سایر نواحی کشور و دنیا زعفران کشت شود ولی مرغوبیت زعفران های استان خراسان را ندارد. حتما در صورت سفر به این استان از زعفران های آنها خریداری نمایید.
تیم تفریح یاب امیدوار است که این مقاله توانسته باشد راهنمای خوبی برای شما باشد.