error: جاوا اسکریپت بر روی مرورگر شما غیرفعال است
تفریح یاب

وضعیت سلامتی استاد شجریان

فاطمه صبا نویسنده: فاطمه صبا
زمان انتشار: 1398/12/2زمان مطالعه: 4 دقیقه, 44 ثانیه
0 نظر 2133 بازدید
وضعیت سلامتی استاد شجریان
وضعیت سلامتی استاد شجریان

اولین چیزی که بعد از شنیدن نام استاد محمد رضا شجریان به ذهن همه ما می رسد موسیقی سنتی و لحظات ناب و آرامشی است که سال های سال این اسطوره بی بدیل و بی همتا به مردم جهان داده است. استاد شجریان به غیر از موسیقی در زمینه خوشنویسی هم نام ماندگاری از خود به جای گذاشته است. عمده مخاطبان استاد شجریان مردمان ایران زمین هستند؛ اما به غیر از مردمان ساکن در جغرافیای ایران، کوردها، آذری زبانان و مردمان عرب زبان کشورهای همسایه و نزدیک به ایران نیز از موهبت شنیدن موسیقی این مرغ خوش صدای ایرانی بهره مند گشته اند و استاد طرفداران بسیاری در میان آن ها دارد. 

زندگی نامه ی شجریان:

محمد رضا شجریان زاده یکم مهر سال هزار و سیصد و نوزده در مشهد است. او تا قبل از دهه پنجاه شمسی با نام مستعار سیاوش بیدگانی شناخته میشد. صدای وی برای اولین بار در رادیو خراسان شنیده شد، او در اولین تجربه خود با تلاوت قرآن به مردم معرفی شد. شجریان در سال هزار و سیصد و چهل با فرخنده گل افشان ازدواج کرد که حاصل این ازدواج سه دختر به نام های راحله، مژگان، افسانه و پسری به نام همایون بود. همایون خود یکی از خداوندگاران موسیقی سنتی فارسی است و صدای او دست کمی از پدر ندارد. اما این ازدواج مدت زیادی پایدار نماند و او در سال هزار و سیصد و هفتاد و یک در سن پنجاه و سه سالگی با کتایون خوانساری که 26 سال بیشتر نداشت ازدواج کرد. حاصل این ازدواج پسری به نام رایان بود که در سال هزار و سیصد و هفتاد و شش در کانادا به دنیا آمد. 

جوایز دریافتی استاد:

استاد شجریان تا به امروز دو دفعه جایزه موسیقی گرمی (Grammy) را دریافت کرده است و به خاطر شناساندن فرهنگ و هنر ایران و تلاش بسیار و بی درغ در این مسیر جایزه پیکاسو را از طرف سازمان یونسکو دریافت کرد. همچنین در سال 2006 موفق به دریافت نشان موتزارد از سازمان یونسکو شد. 

کتاب های منتشر شده درباره استاد شجریان:

کتاب هایی که درباره استاد و الگوی جامعه ی موسیقی ایران نوشته و منتشر شده اند عبارتند از: راز مانا، لطیفه نهانی، خسرو خوبان، نغمه های سیاووش و سروش مردم که در ادامه به توضیح مختصری درباره چند مورد از آن ها اشاره می کنیم:

راز مانا:

کتاب راز مانا درباره ی نوع نگرش استاد شجریان به زندگی، زندگی نامه ی او از ابتدا تا کنون و آثار بزرگ و ماندگار استاد شجریان است. 

لطیفه نهانی:

این کتاب گلچینی از گفتارها و صحبت های شجریان و نقد و بررسی و نظراتی درباره ی او و آثارش است. 

خسرو خوبان:

کتاب خسرو خوبان شامل مصاحبه های استاد شجریان، نقد و تاریخ موسیقی ایرانی، سرگذشت موسیقی دانان ایرانی و سرگذشت آواز خوانان ایرانی است. 

سروش مردم:

کتاب سروش مردم بر خلاف نام آن درباره خود استاد شجریان می باشد که درباره زندگی نامه اش و همچنین اندیشه ها و اعتقادات خود توضیح داده است. 

سیر بیماری استاد شجریان:

 متاسفانه در طی سال های اخیر بیماری باعث شده که استاد شجریان از موسیقی فاصله بگیرند. او مبتلا به سرطان پیشرفته کلیه است. این بیماری برای نخستین بار در بهار سال 1380 طی سفر ایشان به آمریکا جهت برگزاری کنسرت خود را نشان داد و در همان سفر باعث شد که جراحان یک کلیه او را خارج کنند. پرونده بیماری تا سال 1394 بسته شد اما در همان سال 94 بیماری سرطان مجددا عود کرد و او را درگیر نمود؛ با اینحال کسی به جز نزدیکان و دوستان صمیمی از بازگشت مجدد بیماری خبری نداشتند. سال 1395 به ناگاه خبری تلخ درباره استاد محمد رضا شجریان رسانه ها را پر کرد. بله، بیماری بازگشته بود و این بار بسیار سخت تر از بار قبلی بود. با پخش تصویری تکان دهنده و غم انگیز از ایشان که موهای سرش را تراشیده بودند و چهره ای غیر معقول را به نمایش می گذاشت، همگان را مطمئن کرد که  استاد با بیماری سختی دست و پنجه نرم می کند. به جرئت می توان گفت تمام ایرانیان به خصوص طرفداران ایشان در آن روز داغدار شدند. شجریانی که همه او را به سخت کوشی و پشتکار می شناختند اکنون ناچار بود روزها و ساعت ها در بستری بیماری بماند. 

سازهای ابداعی استاد:

شجریان خالق چند ساز جدید در موسیقی سنتی است که این موضوع خود نشانگر استعداد خارق العاده این استاد بزرگ در زمینه موسیقی است، زیرا اختراع ساز به معنای دانستن تمام جزئیات در زمینه موسیقی می باشد. اسامی این سازهای تازه اختراع شده و نوپا عبارتند از: 

صراهی، شاه صراهی، شهر آشوب، بم ساز، شهنواز، شهبانگ، باربد، تندر، ساغر، سبو، دل و دل، پرهیب. در اینجا تنها به توضیح مختصر درباره دو ساز صراهی و شاه صراهی این استاد اشاره می کنیم.

صراهی:

ساز صراهی از خانواده ی سازهای زهی، آرشه ای و به نوعی زیر مجموعه ی کمانچه به حساب می آید. صدای این ساز بسیار شبیه به سازهای محلی خراسانی دارد که این موضوع خود نشانگر عشق عمیق استاد شجریان به وطن و زادگاهش است. طراحی و ساخت این ساز توسط استاد محمد رضا شجریان در سال 1387 صورت گرفت و به صورت بسیار وسیع و گسترده از ساز صراهی در کنسرت ها و موسیقی هایش استفاده کرده است. 

شاه صراهی:

شاه صراهی سازی مشابه بربط است که بر خلاف آن خرکش از پوست جانوران ساخته شده است و صدای خروجی از آن بسیار شبیه به کنترباست می باشد. برای نواختن و به صدا درآوردن این ساز نوازنده می تواند به صورت نشسته یا استاده آن را بنوازد.

چگونه احساس گرسنگی را در سفر کاهش دهیم؟

سبزی های وحشی که می توان خورد.

 

 

 

اشتراک گذاری :
نظر شما:

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید.


بیشتر بخوانید:
ترفند های کمک جذب مشتری
1398/11/19
تفریح یاب کمکتان می کند تا ...
معرفی چند مکان گردشگری در اصفهان
1398/10/2
اصفهان یکی از بزرگترین شهرهای تاریخی و باستانی ای ...
تعطیلات رسمی سال 1399 هجری شمسی
1398/11/24
تعطیلات رسمی سال 99 ...
کلیسا وانک
1398/9/10
کلیسا وانک در سال 1013 قم ...