کار در منزل
شاید تا چند وقت پیش بسیاری از افراد جامعه با شنیدن نام کار در منزل، به یاد نظافت چی و یا پرستار سالمند و کودک می افتادند که بایستی از صبح تا شب و یا به صورت شبانه روزی در منزل افراد جویای خدمات فعالیت داشته و کارهای فیزیکی انجام دهند. اما امروزه با پیشرفت دانش و فناوری بشری، سبک کار کردن افراد نیز تا حدود زیادی تغییر داشته است. بسیاری از شاغلان امروزه می توانند خارج از محل کار ودر هر جایی که هستند به کار خود مشغول شوند.
در ابتدا به تعریف واژه دورکاری می پردازیم. دورکاری به معنای کار کردن شما در فاصله دوری از محل و افرادی است که در قبال کارتان به شما دستمزد پرداخت می کنند. حال فرق نمی کند که شما در کجا قرار دارید. راه های ارتباطی برای برقراری ارتباط میان کارمند و صاحب کار عبارتند از ایمیل، تلفن، شبکه های اجتماعی، فکس و...
تعریف سازمان بین المللی دورکاری، این فعالیت را بدین شکل ارائه می دهد: به طور کلی، دورکاری نوعی فعالیت است که در آن افراد به شکل منعطفی از نظر زمان (تمام وقت یا پاره وقت) و مکان(خانه، مسافرت، دفتر شرکت و...) به انجام امورات محوله می پردازند. به عبارتی، دورکاری پدیده ای است که در جوامع پیشرفته که دارای محدودیت زمانی و مکانی در اجرای وظایف خود هستند، بسیار موثر واقع می شود. در دورکاری مهمترین مولفه کیفیت محصول و کار خروجی است؛ بنابراین برای کارفرما اهمیتی ندارد که شما این کار را در چند ساعت ودر چه شرایطی به اتمام رسانده اید. یکی از مهمترین مولفه ها در دورکاری توجه به این مسئله است: دورکاری که بر پایه فعالیت های اینترنتی است، اغلب در کشورهایی به خوبی عمل میکند که مبتنی بر اطلاعات و پردازش داده ها هستند. اما در کشورهای صنعتی و مناطقی که اقتصادشان بر اساس کار و نیروی فیزیکی و تولیدات صنعتی است، این فعالیت رونق چندانی ندارد.
در ایران با توجه به اینکه اقتصاد مبتنی بر هر دو بخش است، نوع متفاوتی از دورکاری پدید آمده است که افراد در منزل به تولید و بسته بندی محصولات مشغول می شوند. در نتیجه می توان گفت که دورکاری از محبوبیت بالایی میان افراد برخوردار است و به زودی نیز این محبوبیت افزایش پیدا خواهد کرد.
فلسفه به وجود آمدن کار در منزل یا دورکاری، افزایش جمعیت و افزایش تردد و ترافیک در سطح کلان شهر ها بود. به طور مثال شرکتی را در نظر بگیرید که نیاز به کارمندان متعددی دارد که از جمله آنها می توان به مترجم، تایپیست، مدیریت کننده سایت و طراح سایت و...را نام برد. حال تصور کنید هر کدام از این افراد بایستی در سطح شهر تردد کرده و به شرکت رفت و آمد کنند پس وسیله نقلیه نیاز دارند. از سوی دیگر در شرکت نیز بایستی برای هر کدام از آن ها اتاق یا حداقل فضای جداگانه ای در نظر گرفته شود. تاخیر ورود و خروج، اضلفه کاری، هزینه های آب و برق و گاز برای سیستم های سرمایشی و گرمایشی و همچنین نور فضای شرکت و مهم تر از همه ی این موارد، ایجاد فضای مناسب، بزرگ و راحت برای کارمندان از مولفه هایی است که باعث شد تا مدیران به فکر آن بیفتند که می توانند با سپردن کار به کارمندان و تعیین کیفیت و زمان تحویل کار، تمام این موارد و هزینه ها را حذف کنند و سود آوری بالاتری نیز داشته باشند.
البته نباید فراموش کنیم که دور کاری تنها به نفع مدیران و صاحبکاران نیست، بلکه به نفع کارمندان نیز هست. کارمندی را تصور کنید که بیشترین کارایی جسم و فکرش در ساعت 12 شب به بعد نمایان می شود. این فرد هیچگاه در سیستم سنتی کار به موفقیت نمی رسد زیرا توانایی آن را ندارد که ساعت هشت صبح با انرژی و فعال بوده و با دقت وظایفی که به عهده دارد را انجام دهد. اما اگر در سیستم دورکاری مشغول به کار شود، می تواند در هر ساعتی که مایل باشد کارش را انجام داده، به راحتی از پس آن بر بیاید و کسب درآمد کند.
مثالی دیگر از مزایای دورکاری برای افرادی است که شغل خاصی دارند، اما بنا به هر دلیلی می خواهند که شغل دومی نیز داشته باشند. پس کار کردن در زمان های خالی و حتی اوقات فراغت برای این افراد اهمیت بالایی دارد، بنابراین انتخاب دورکاری بهترین گزینه برایشان است.
دورکاری را از چند نظر می توان تقسیم کرد:
*زمان کاری:
1-پاره وقت
2-تمام وقت
*نوع کار:
1-وظایف اینترنتی و به طور کل کار کردن با لپ تاپ و کامپیوتر و...
2-تولید محصولات، بسته بندی و...
دورکاری انواع و اقسام مختلفی دارد، از ترجمه، تایپ، مدیریت سایت، طراحی سایت، بازاریابی اینترنتی گرفته تا ادمینی و مدیریت شبکه های اجتماعی.
نوع دیگری از دور کاری و کار در منزل وجود دارد که نیازی به سروکار داشتن با اداره، اینترنت، شرکت، سیستم رایانه ای و تخصص در اینگونه موارد ندارد. این کار فیزیکی بوده و غالبا در ساخت وسائلی به کار می رود که نیازی به دستگاه های پیشرفته ندارد. به طور مثال می توان به ساخت جعبه های کادویی، زیورآلات، شمع های تزئینی، دوخت لباس و طراحی روی لباس، بسته بندی محصولات، پخت و طبخ غذا و... اشاره کرد.
هر چه که میزان دورکاری و کار در منزل رشد پیدا کرد، به همان میزان نیز کار آفرینی و خلاقیت به خصوص در میان نسل جوان بالاتر رفت. زیرا در دورکاری شما می توانید با صرف هزینه ای اندک و در محیطی کاملا آشنا و راحت به تولید محصولاتی بپردازید که با بررسی بازار پی برده اید، خواهان زیادی دارد. با اینکار هم مشتری و خریدار محصول و کالای مورد نظرش را ارزان تر خریداری میکند و هم شما سود بیشتری را از این کار میبرید؛ زیرا هیچ واسطه ای میان شما و مشتری قرار نمیگیرد.
دسته بندی دور کاران:
1-تمام وقت خانگی:
این افراد در محل زندگی خود با استفاده از تلفن، فکس و کامپیوتر کسب درآمد میکنند.
2-سیار:
این افراد غالبا در حال سفر هستند و بیش از ده ساعت را در هر هفته خارج از منزل کار می کنند.
3-پاره وقت:
فعالیت کمتر از یک روز در خانه و غالبا دارای شغل حضوری دوم.
4-متمرکز:
افرادی که جز این گروه طبقه بندی می شوند در مراکزی مشغول به فعالیت هستند که جدای از مرکز فعالیت اصلی است، اما تمام امکانات لازم برای کار را در اختیار دارند.