چه تجهیزاتی برای صخره نوردی لازم است؟
- صخره نوردی
ورزش صخره نوردی که نام دیگر آن سنگ نوردی نیز می باشد، از جمله ورزش های بسیار سخت و پر طرفدار می باشد. یکی از دلایل محبوبیت این ورزش می توان به عدم محدودیت سنی در انجام آن اشاره کرد. این ورزش با استفاده از طناب و ابزار مخصوص برای بالا رفتن از صخره طبیعی و یا دیوار سالن ورزشی می باشد. انجام این ورزش نکات مثبتی را در پی دارد که از جمله این نکات می توان به اعتماد به نفس، کمک به حل مشکلات روحی، تقویت تمرکز ذهنی و ... می شود. برای انجام این ورزش حتما نباید قدرت بدنی زیاد و یا مهارت خاصی را در اختیار داشت بلکه داشتن تناسب اندام و توانایی کافی و عدم اختلالات روانی و جسمی خاص می توان برای انجام این ورزش پر هیجان دست به کار شد. جالب است بدانید این ورزش پر طرفدار بسیاری از معلولیت های جسمی و ذهنی را با آموزش های لازم زیر نظر مربی بر طرف می کند. با انجام ورزش صخره نوردی به مرور زمان قدرت عضلانی را افزایش می دهد و همچنین باعث افزایش انعطاف پذیری و چابکی نیز می شود؛ این تغییرات به این دلیل صورت می گیرد که در انجام این ورزش بسیاری از عضلات بالا تنه و پایین تنه در گیر می باشد و این درگیری سبب افزایش قدرت جسمی فرد می شود. در نهایت صخره نوردی از جمله ورزش های پر هیجان، مفرح، سرعتی و استقامتی می باشد که برای بالا رفتن از صخره طبیعی و یا دیواره مصنوعی باید از لوازم و تجهیزات ایمنی مناسب این ورزش استفاده کرد. در ادامه این مقاله سایت تفریح یاب به معرفی تعدادی از لوازم صخره نوردی و توضیحی مختصر در مورد این لوازم می پردازید. برای آشنایی بیشتر با این ورزش پر هیجان در ادامه این مقاله با ما همراه باشید.
- تجهیزات صخره نوردی
همانطور که در قسمت فوق گفته شد برای انجام این ورزش در اختیار داشتن لوازم و تجهیزات مناسب به منظور رعایت مسائل ایمنی امری ضروری می باشد. در ادامه تعدادی از تجهیزات مناسب این ورزش را به شما عزیزان معرفی می کنیم.
طناب صخره نوردی: یکی از مهم ترین لوازم صخره نوردی طناب مناسب می باشد که وظیفه حفاظت از جان را بر عهده دارد. طناب های صخره نوردی از نظر مقاومت به دو دسته دینامیک (قابل کشش) و استاتیک (غیر قابل کشش) تقسیم می شود و همچنین این طناب در قطر های مختلف در بازار به فروش می رسد. از جمله وظایف این طناب می توان به متصل کردن صخره نورد به کارگاه فرود و همچنین برای صعود سخره نورد به کار برده می شود.
هارنس: هارنس از جمله تجهیزاتی می باشد که صخره نورد در استفاده از آن از امنیت بالا تری بر خوردار می شود. از جمله کاربرد این وسیله در فرود، صعود، حمایت و حمل وسایل فنی صخره نورد می باشد. هارنس دارای دو نوع رگلاژ دار و ساده هستند. هارنس های رگلاژ دار جهات صعود فنی در زمستان به کار برده می شود اما هارنس های ساده برای افراد مبتدی و همچنین صعود های معمولی به کار برده می شود. بسیاری از افراد مبتدی آن را با نام صندلی صعود می شناسند. در صورت عدم وجود صندلی صعود و یا هارنس می توان به وسیله طناب انفرادی صندلی موقت درست کرده و طناب حمایت را به وسیله کارابین به آن متصل نمود.
کارابین: کارابین وسیله این فلزی از جنس آلیاژ آلومینیوم می باشد که وظیفه آن اتصالات ابزار صخره نوردی می باشد. به طور کلی کارابین به دو شکل D و گلابی و به صورت ساده و پیچ دار تهیه می شود. به منظور تهیه کارابین باید ابتدا به میزان تحمل وزن آن که بر روی بدنه جسم نوشته شده توجه کرد. اجزای اصلی کارابین شامل بدنه اصلی، ضامن، فنر، پین و در برخی از آن ها دارای پیچ و مهره نیز می باشد.
اسلینگ: از دیگر وسایل صخره نوردی که از اتصال دو کارابین تشکیل می شود را اسلینگ می گویند. این ابزار در طی صعود به منظور اتصال به کار برده می شود.
لباس صخره نوردی: این لباس باید علاوه بر همسانی با شرایط جوی هوا، راحت و آزاد بوده و امکان جا به جایی آزادانه را در اختیار فرد قرار دهد.
کفش صخره نوردی: کفش صخره نوردی متناسب با این ورزش و با انعطاف و محافظ خوبی در برابر سرما می باشد. طراحی این کفش متناسب با صعود بر روس صخره های بلند طراحی شده است و همچنین کف آن عاری از هر گونه چسبندگی و عاج می باشد.
کلاه ایمنی: کلاه ورزش صخره نوردی باید از ایمنی لازم بر خوردار باشد تا به خوبی از سر در برابر ریزش سنگ، تکه های یخ و یا ابزاری که از بالا می افتد، محافظت کند.
چکش: چکش ها در صخره نوردی دارای سطحی صاف و کوبنده به منظور کوبیدن میخ ها به کار برده می شود. همچنین از کارایی دیگر این وسیله برای بیرون کشیدن ابزار ها، تمیز کردن شکاف های کثیف و کار گذاشتن ابزار های کوبیدنی کوچک می باشد.
میخ: جنس میخ ها معمولا از فولاد نرم و یا آلیاژ کروم و فولاد ساخته می شود. در صخره نوردی میخ را باید به خوبی توسط چکش در سنگ فرو کرد و به اصطلاح صخره نوردان صدای جان آن را شنید. در صورت نشنیدن صدای جان صدای خفه مرگ به گوش می رسد. میخ ها انواع مختلفی دارند که صخره نوردان متناسب با آگاهی خود از میان آن ها انتخاب می کنند.
کرول: از جمله ابزار های بالا رونده در صخره نوردی کرول می باشد. این وسیله به گونه ای طراحی شده است که در هنگام قرار گیری بر روی سینه موجب ناراحتی و اذیت فرد نشود.
گری گری: از دیگر ابزاری که به منظور صعود و حمایت با استفاده از طناب می باشد، گری گری نام دارد. عملکرد این وسیله کاملا شبیه به کمربند ایمنی می باشد به گونه ای که در هنگام سقوط فرد به طور خودکار قفل شده و از آسیب فرد تا حد امکان جلوگیری می کند.
فی فی هوک: این ابزار در صخره نوردی به هارنس و یا صندلی صعود متصل می شود و در صورت لزوم او را به ابزار حمایت میانی متصل می کند.
قر قره: با ترکیب قر قره ها بالا کشیدن بار های سنگین به وسیله یک نیروی بسیار کم ممکن می شود. به طور کلی قر قره وسیله ای جهت بالا کشیدن بهتر طناب صخره نوردی می باشد.
کیسه پودر: استفاده از پودر به منظور جذب کردن عرق دست در فصل گرما و همچنین بالا بردن قدرت نگهداری گیره ها می باشد. البته باید توجه داشت استفاده بیشت از حد از پودر موجب لغزندگی گیره ها می شود. محل نگهداری کیسه پودر در پشت هارنس (صندلی صعود) می باشد.
ابزار های حمایتی: از جمله این ابزار ها می توان به فرند، ترایکم، هگزان، کیل و... اشاره کرد که کاربرد های مختلفی در صخره نوردی دارند.
در آخر باید بدانیم که تمامی ابزار بالا در صخره نوردی برای افراد مبتدی لازم و ضروری نمی باشد اما ورزشکاران حرف ای در این زمینه برای رعایت ایمنی بیشتر می تواند از تمامی ابزار بالا بهره برند. همچنین باید توجه داشت که تمامی ابزار ها و تجهیزات را از مرکز فروش معتبر تهیه کرده و تمامی تجهیزات خریداری شده مورد تایید و استاندارد باشند تا از خطرات ناشی از ایمن نبودن تجهیزات جلوگیری کنیم.